Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srpska lista zamrznula komunikaciju sa Tačijem


Članovi Srpske lista u Beogradu

Srpska lista zamrzla je svaku komunikaciju sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, i o tome ga jučer obavestila putem pisma.

Da je pismo upućeno predsedniku Kosova za RSe je potvrdio šef kancelarije za saradnju sa medijima i civilnim sektorom Igor Simić.

U pismu Srpska navodi da je kao ubedjivo najsnažnija politička organizacija Srba na Kosovu, najodgovornija za zaštitu prava i interesa srpskog naroda, a da im izborni rezultati daju pravo i legitimitet da preduzimaju sve, kako su naveli, demokratske korake, kako bi njihova politička misija bila ispunjena.

U pismu se ističe da je utvrđeno da je politika Hašima Tačija u segmentu koji se odnosi na položaj i pravo Srba na Kosovu, antiustavna, antipravna i na štetu srpskog naroda.

Srpska protestuje zbog kako navode Tačijeve odgovornosti za loš položaj Srba na Kosovu, „činjenice da kao potpisnik Prvog Briselskog sporazuma niste učinili ništa kako bi zajednica srpskih opština bila uspostavljena u skladu sa potpisanim“.

Srpska u pismu navodi „Tačijevo neprimereno i antipravno mešanje u političke poslove Srba na Kosovu i Meothiji i pokušaja ubacivanja vaših agenata u srpski politički korpus“. Srpska u pismu predsedniku Kosova navodi da se u Opštini Parteš vrše najbrutalniji pritisci na pravosudni sistem i izborni proces.

"Gde se posredstvom Vašeg saradnika Eljmija Rečice i nerasformiranih struktura ŠIK-a, ruši legitimno izabrani predstavnik Srpske liste, sa ciljem da se na čelo opštine dovede Vaš poslušnik, osuđeni silovatelj Nenad Cvetković", navodi Srpska.

Kao razlozi za protest navode se i zanemarivanje ustavom definisanog položaja srpskog jezika, antiustavno diskriminisanje Srba i drugih nealbanaca u institucijama u Prištini, obesmišljavanj rada Konsultativnog veća za zajednice, „čiji će rad srpski predstavnici bojkotovati dok god im se ne bude garantovala uloga koja im pripada u tom telu".

Navodi se i da Tači zanemaruje probleme i interese srpskog naroda.

"Naša komunikacija može biti obnovljena onoga trenutka kada prekinete sa političkom praksom koja srpski narod i Srpsku listu dovodi pred svršen čin i primorava nas na ovakve korake", zaključuje se u pismu Srpske liste.

XS
SM
MD
LG