Dostupni linkovi

Popov: Izetbegovićev marketinški potez koji svima odgovara


Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je danas da je svima u regionu jasno da izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o priznaju Kosova nije realna i moguća, već da je u pitanju marketinški potez "koji svima odgovara".

"Bakir Izetbegović kao jedan član predsedništva BiH, nije ovlašćen da prizna nezavisnost Kosova, za to je potrebna saglasnost svih u Predsedništvu, a posle to treba da ratifikuje skupština, što je nemoguće jer se zna da neće dobiti saglasnost Srba", kazao je Popov za agenciju Beta.

On je istakao da je Izetbegovićeva izjava marketinški potez koji "svima odgovara", a na koji Srbija kao ozbiljna zemlja ne bi trebalo da reaguje najavama za zakazivanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Izetbegović želi da podigne rejting, a vlasti u Srbiji umesto da odmahnu rukom, jer znaju da je tako nešto nemoguće, žele da se predstave kao zaštitnici naroda i svojim rekacijama žele da skrenu pažnju sa untrašnjih problema", ukazao je Popov.

Bakir Izetbegović ranije danas rekao je za "Dojče vele" da je "Kosovo već trebalo da bude priznato", a na pitanje "hoće li BiH u jednom trenutku priznati Kosovo", odgovorio je: "Nadam se da".

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je povodom izjave Izetbegovića kazao da u narednih 48 sati očekuje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

"To telo će razmotriti dalje korake države i naš odnos prema takvom potezu Izetbegovića", kazao je Stefanović za "Večernje novosti".

XS
SM
MD
LG