Dostupni linkovi

Predsednik Libana pozdravio najavljeni povratak Haririja


Libanski premijer u ostavci Saad Hariri u intervjuu iz Rijada
Libanski premijer u ostavci Saad Hariri u intervjuu iz Rijada

Predsednik Libana Mišel Aun je danas pozdravio najavu premijera Saada Haririja da će se vratiti u Liban oz Saudijske Arabiji gde je pre nešto više od nedelju dana objavio da podnosi ostavku.

Hariri je sinoć najavio da će se uskoro vratiti u Liban, dok libanski političari dovode u pitanje njegovu slobodu kretanja u saudijskoj kraljevini što je i predsednik Aun rekao u nedelju.

Pozdravljajuči Haririjevu najavu povratka u Liban, Aun je na Tviteru dodao da se može diskutovati "o ostavci, uzrocima i zabrinutosti kojom se moramo pozabaviti".

Hariri je sinoć za libanski TV Kanal "Future", blizak njegovoj partiji, demantovao da ga u Saudijskoj Arabiji drže protiv njegove volje, a govorio je manje "ratoborno" nego kada je objavio ostavku u unapred snimljenoj izjavi, emitovanoj preko saudijske televizije, prenosi Asošiejted pres.

On je rekao da shvata da je njegova ostavka bila "neuobičajena" i da je spreman da je i zvanično podnese kada se vrati u Liban.

Rekao je da teži dogovoru s proiranskim Hezbolahom, koji je u njegovoj koalicionoj vladi.

Mnogo puta je ponovio da je spreman da "umre za Liban", ali da ne želi da njegova deca prodju kroz patnje - njegov otac, takodje premijer Libana, Rafik Hariri, ubijen je eksplozijom automobila-bombe 2005. godine.

Najviši libanski hrišćanski sveštenik otputovaće danas u Saudijsku Arabiju, gde će se, kako se očekuje, sastati s Haririjem.

Kardinal Behara el-Rai je tu posetu planirao pre no što je objavljena ostavka koja je prouzrokovala krizu u Libanu.

Kardinal je pred odlazak ocenio da će povratak premijera Haririja kući vratiti normalan život Libanu, potresenom ostavkom i rekao da je narod uznemiren. On je najavio da će to pitanje postaviti u razgovoru sa saudijskim kraljem i prestolonslednikom.

Kardinal El-Rai predvodi maronite, najveću hrišćansku zajednicu u Libanu i najveću katoličku crkvu na Bliskom istoku.

Ministar spoljnih poslova Francuske, Žan-Iv Le Drian je zatražio nemešanje u poslove Libana, ne pominjući ni Saudijsku Arabiju, ni Iran.

I SAD i Velika Britanija su uz Francusku izrazile snažnu podršku stabilnosti i suverenitetu Libana.

XS
SM
MD
LG