Dostupni linkovi

SAD i Hrvatska: Jačanje veza na sigurnosnom i vojnom planu


Ambasador Juleta Valls Noyes u razgovoru sa ministrom Davorom Božinovićem
Ambasador Juleta Valls Noyes u razgovoru sa ministrom Davorom Božinovićem

Američki ambasador u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes poručila je na početku svoje posljednje sedmice na ovoj dužnosti, da u saradnji Hrvatske i SAD ostaju kao priproteti jačanje veza koje već postoje na sigurnosnom i vojnom planu.

U Zagrebu je već otvoren regionalni ured DEA (američke policijsko-obavještajne agencije za suzbijanje narkobiznisa), provode se programi obuke i saradnje sa američkim Ministarstvom pravosuđa i FBI, kao i niz programa saradnje vezanih uz borbu protiv terorizma, cyber-sigurnost i različite konkretne istrage.

Ambasador Julieta Valls Noyes​ je posljednju sedmicu boravka u Hrvatskoj počela oproštajnom posjetom ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću, te kao jedan od "ključnih prioriteta za zajedničke interese dvije zemlje" navela izgradnju terminala za ukapljeni plin (LNG) u Omišlju na Krku.

"Razgovarali smo i o suradnji na području preventivnog i proaktivnog djelovanja policije, pogotovo u području Big Data, o čemu smo prošlog tjedna održali i međunarodnu konferenciju. Tu naši američki partneri imaju daleko najveća iskustva, i postavili smo vremenski okvir u kojem ćemo zajedno raditi na edukaciji ljudi i izmjeni najboljih praksi u suočavanju s ovim izazovima," kazao je ministar Božinović.

Ambasador Noyes imenovana je na ovu dužnost u rujnu 2015. godine, u mandatu predsjednika Barracka Obame. Početkom septembra predsjednik Donald Trump ju je razriješio dužnosti, zajedno sa još devedesetak diplomata koje je imenovao predsjednik Obama.

Naslijediće je poslovni čovjek i donator Republikanske stranke Robert Kohorst.

XS
SM
MD
LG