Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tillerson zabrinut za stabilnost Pakistana


Rex Tillerson (L) i indijski premijer Narendra Modi u Nju Delhiju, 25. okobra 2017.

Američki državni sekretar Rex Tillerson iskazao je zabrinutost da ekstremističke grupe predstavljaju prijetnju po "stabilnost i sigurnost" vlade Pakistana.

Tillerson je ovo izjavio tokom posjete Indiji na jednoj od stanica svoje azijske turneje.

"To može ugroziti stabilnost Pakistana. Nije u interesu nikog da se vlada Pakistana destablizuje" rekao je Tillerson novinarima nakon razgovora sa indijskom ministricom vanjskih poslova Sušmom Svaraj u Nju Delhiju.

On je zahvalio Svaraj na tome što Indija stoji "rame uz rame" sa SAD u borbi protiv ekstremizma u regionu.

Tillerson je u posjeti Indiji u pokušaju produbljivanja odnosa dvije zemlje.u međuvremnu se susreo i sa premijerom Indije Narendom Modijem.

Američki državni sekretar je prošle sedmice izjavio u Vašingtonu da želi "dramatično produbljavanje" saradnje između tradicionalnih rivala Pakistana i Indije za ciljm da se promoviše "slobodan i otvoren" region vođen demokratskim prosperitetom.

Tillerson je u Delhi doputovao iz Islambada koji je posjetio u utorak u momentu kada su odnosi SAD sa Pakistanom zategnuti zbog optužbi Vašingtona da tamošnja vlada omogućava "sigurna utočišta" za islamističke militante.

Tillerosn je Islamabadu ponovio poruku američkog predsjednika Donalda Trumpa da "Pakistan mora povećati napore da eliminišu miltante i teroriste koji operišu unutar zemlje",kako je navela američka ambasada u Islamabadu.

Zahvalio je vlastima Pakistana na pomoći za oslobađanje kanadske porodice iz petogodišnjeg zatočništva u rukama militantne mreže Hakani.

XS
SM
MD
LG