Dostupni linkovi

Lideri EU: Mej da uskladi obećanja s realnim predlozima


Evropski lideri rekli su danas britanskoj premijerki Terezi Mej da svoja obećanja data za napredak pregovora o Bregzitu uskladi s konkretnim predlozima ako zaista namerava da do decembra započne razgovore o predstojećem trgovinskom sporazumu.

Mej je danas pri dolasku na dvodnevni samit EU u Briselu rekla želi da se što pre ostvari napredak oko prava EU građana koji žive u Velikoj Britaniji i Britanaca koji žive na evropskom kontinentu. Još od pomirljivog govora Tereze Mej u septembru, zvaničnici EU su veoma nestrpljivi zbog nedostatka detaljnog plana Velike Britanije.

"Nije dovoljno reći da ne želite određeni ishod, potrebno je obrazloženje", rekao je irski premijer Leo Varadkar.

Granica Irske i Severne Irske je ključno pitanje koje je neophodno rešiti pre nego počnu pregovori o pitanjima kao što je trgovina.

Holandski premijer Mark Rute je rekao da "Britanci moraju da budu jasniji" kada su u pitanju troškovi istupanja. Zvaničnici EU su naveli da pregovori treba da budu završeni najkasnije do novembra 2018. godine kako bi dalja procedura mogla da bude završena do 29. marta 2019, kada je predviđeno da Velika Britanija istupi iz EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je ranije danas da su pregovori o Bregzitu ostvarili nedovoljan napredak za sada da bi moglo da se pređe u sledeću fazu i razgovora o budućim odnosima EU i Britanije.

Prava državljana jedno je od tri pitanja na kojima EU želi da vidi dovoljan napredak u pregovorima u Bregzitu pre nego što pređu u drugu fazu i počnu da se bave budućim trgovinskim odnosima, što Velika Britanija želi što je pre moguće.

XS
SM
MD
LG