Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Erdogan: Neću primiti američkog ambasadora


Recep Tayyip Erdogan u Beogradu 10. oktobra 2017.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da neće primiti odlazećeg američkog ambsadora u Ankari u oproštajnu posetu i optužio SAD da su one napravile problem vezan za obostranu suspenziju izdavanja viza.

"Turska ima dugu tradiciju države i sigurno nećemo dozvoliti da se tako nešto dešava. Ambasador završava svoju misiju i sigurno ambasadora ni ja ni ministarstvo nećemo primiti u oproštajnu posetu", rekao je Erdogan novinarima tokom posete u Beogradu.

Erdogan je dodao da se postavlja pitanje da li je odluka o suspenziji viza bila odluka ambasadora Džona Basa.

"Kad bi moj ambasador to uradio ne bi više ni sat vremena bio na funkciji", rekao je Erdogan.

SAD su u nedelju saopštile da su obustavile izdavanje neimigrantskih viza u svojim diplomatskim predstavništvima u Turskoj posle hapšenja jednog konzularnog službenika, što je dovelo do toga da ubrzo i Turska obustavi izdavanje viza u Sjedinjenim Državama.

SAD i Turska uvele su međusobnu restrikciju viza nakon što je jedan zaposlenik američkog konzulata uhapšen u Istanbulu pod optužbom za špijunažu.

Prvo su SAD u nedelju saopštile da suspenduju sve neimigrantske vize za Tursku, da bi par sati kasnije Ankara uzvratili istim merama.

Ovo je još jedan korak ka udaljavanju Turske u odnosima sa Zapadom nakon što je Ankara, članica NATO-a, prethodno veče zahladila odnose sa EU, naročito Nemačkom.

XS
SM
MD
LG