Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Yildirim: Referendum Kurda u Iraku ugrožava Tursku


Kurdi u Iraku

Turski premijer Binali Yildirim kritizirao je danas najavljeni referendum o neovisnosti kurdske regije na sjeveru Iraka, označivši ga kao "avanturizam" koji ugrožava Tursku.

"Sa naših 80 milijuna građana i 780.000 kvadratnih kilometara domovine, nikada nećemo tolerirati bilo kakav avanturizam kada je u pitanju sigurnost zemlje ili dobrobit našeg naroda", rekao je Yildirim novinarima u provinciji Kiršehir, u središnjem dijelu Turske.

Yildirim je nazvao referendum Kurda u Iraku "pogrešnom odlukom" i dodao da će "platiti oni koji su donijeli tu odluku", navela je turska agencija Anadolija.

"Turska je kao susjedna zemlja od početka upozoravala na prijateljski način. Ipak, vidimo da se ne obaziru na naša upozorenja", rekao je Yildirim.

Turska vojska je saopćila da je u ponedjeljak, 18. septembra započela prethodno nenajavljene vježbe u blizini granice s Irakom, dok poluautonomna kurdska regija na sjeveru Iraka priprema referendum o neovisnosti.

Međutim, vojska Turske nije navela detalje o vježbi, ali je priopćila da će antiterorističke operacije biti nastavljene u toj regiji.

Turska se bori protiv kurdskih pobunjenika i protivi se namjerama iračkih Kurda da se izbore za neovisnost, pozivajući kurdske lidere da otkažu referendum koji je najavljen za 25. septembar.

XS
SM
MD
LG