Dostupni linkovi

Trump: UN nijesu ispunile puni potencijal


Donald Trump i Antonio Guterres dolaze u UN u Njujorku 18. septembra 2017.
Donald Trump i Antonio Guterres dolaze u UN u Njujorku 18. septembra 2017.

Američki predsjednik Donald Trump je tokom susreta sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom u ponedjeljak rekao da su UN upropaštene birokoratijom i pogrešnim vođstvom i da ta svjetska organizacija nije ispunila svoj puni potencijal.

Trump je apelovao na jače reforme i kako je rekao, mnogo efikasnije snage za mir. Reforme i to smislene UN, predložio je sam generalni sekretar Guterres.

Trump će pred generalnom skupštinom izložiti svoj plan kako da se ovo tijelo učini što efikasnijim, a on i Guterres pridružiće se liderima 120 država koje su potpisale drafat deklaracije podrške reformama.

"Nijesam siguran da ćemo potpisati ovu dekalraciju", rekao je ruskim agencijama ambasador te zemlje u UN, Vasilij Nebenzja.

"Mnoge od ideja.... u tome su siguno važne i one su na liniji prijedloga koje je dao generalni sekretar, ali UN reforma se ne može izvesti deklaracijom" rekao je Nebenzja.

"Reforma u UN mora rezultirati kroz jedan intevladinin proces" dodao je ruski ambasador.

Vašington, koji daje najveći finansijski doprinos UN, zaprijetio je dubokim rezovima, koje bi kako je rekao Guterres, predstavljale "nerješiv problem" za svjetsku organizaciju.

U junu je Generalna skupština izglasala skraćanje od 600 miliona dolara od ukupno skoro 8 milijradi dolara vrijednog paketa za očuvanje mirovnih misija širom svijeta pod pritiskom Vašingtona.

Na skupu uoči početka zasijedanja u ponedjeljak, Trump je rekao da će "iskazati podršku reformskim naporima generalnog sekretara Guterresa".

Danas počinje redovno zasijedanje Generalne Skupštine UN u Njujorku.

XS
SM
MD
LG