Dostupni linkovi

Podržan Bećirovićev prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH


Denis Bećirović, zastupnik u Parlamenatarnoj skupštini BiH

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak je, u nastavku ranije prekinute sjednice, utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH te podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH i Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH koje je predložio poslanik Denis Bećirović (SDP BiH), javlja N1.

Te zakonske prijedloge podržala su četiri člana komisije dok su tri člana bila protiv - Aleksandra Pandurević (SDS), Momčilo Novaković (NDP) i Nikola Lovrinović (HDZBiH).

Bećirović je na sjednici Komisije, pojašnjavajući prijedlog dopuna Izbornog zakona BiH, rekao kako misli da su sazreli uslovi da unutar Parlamentarne skupštine, prvo u Predstavničkom domu, zatim i u Domu naroda, usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona koje se odnose na zabranu kandidiranja pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca i njihovog imenovanja na javne funkcije.

Član Komisije Nikola Lovrinović je tokom rasprave naveo kako bi volio da se za ovakve izmjene, koje su krupne, dobije mišljenje Vijeća ministara BiH.

Također je kazao kako bi voli da je predlagač „išao na izmjene i dopune Kaznenog zakona i da tamo bude data mogućnost sudovima da oni izreknu ovakve vrste mjera“.

Predložio je da se zatraži mišljenje Vijeća ministara BiH ili da se ove odredbe riješe kroz izmjene i dopune Kaznenog zakona, „da se ostavi mogućnost sudovima da oni o tome odluče“.

Članica Komisije Aleksandra Pandurević je navela da je Ustav BiH jasno propisao kome se može uskratiti pasivno biračko pravo.

Bećirović je nakon sjednice Komisije izjavio novinarima da je ovo prvi put u postdejtonskom periodu da je Ustavnopravna komisija podržala prijedlog promjena Izbornog zakona na način da se zabrani kandidiranje osuđenih ratnih zločinaca i „podržala je i prijedlog zakona o zabrani negiranja, porcanja i marginaliziranja genocida“.

Prije održavanja opštih izbora u BiH predviđenih za 2018., potrebno je usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona.

XS
SM
MD
LG