Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Policija u Berlinu razdvojila dvije grupe demonstranata


Policija, Berlin

Oko 500 pripadnika ekstremne desnice u subotu je marširalo Berlinom kako bi obilježili 30. godišnjicu smrti jednog od vodećih nacista Rudolfa Hessa - i njih su razdvojile stotine naoružanih policajaca od otprilike istog broja kontrademonstranata.

Portparol berlinske policije Carsten Mueller izjavio je za AP da su vlasti uvele brojna ograničenja za današnji marš u kvartu Spandau kako bi osigurale da se skupovi mirno odvijaju.

Policija je saopćila organizatorima da mogu marširati, ali im nije dopušteno da glorificiraju Hessa, koji je izvršio samoubistvo u zatvoru Spandau.

Neonacistima je dopušteno da nose transparente, ali samo jedan za svakih 50 učesnika.

Ovakva ograničenja su česta u Njemačkoj i ukorijenjena su u predratnoj Weimarskoj Republici, kada su suprotstavljene političke grupe pokušavale da silom prekinu mitinge svojih rivala, što je često rezultiralo krvavim uličnim nasiljem.

Pravila variraju od situacije do situacije, ali njemačka policija tvrdi da generalno nastoji da balansira prava demonstranata na slobodu govora i slobodu okupljanja s pravima kontrademonstranata i mještana.

XS
SM
MD
LG