Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić ponudio porodici 'Malog Pikasa' da ostane u Srbiji


Desetogodišni Farhad Nuri u izbjegličkom centru Krnjača

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je državljanstvo porodici desetogodišnjeg "Malog Pikasa" Farhada Nurija, izbjeglice iz Avganistana koji je prodajom svojih crteža učestvovao u prikupljanju novca za lečenje sedmogodišnjeg dečaka iz Srbije, i obećao posao ocu porodice da bi mogli da ostanu u Srbiji, prenosi RTS.

Vučić je rekao da mu je želja da zadrži "slikarski, ali i ljudski talenat" Farhada Nurija i njegove porodice.

On je malom Farhadu ponudio stipendiju da bi mogao da nastavi da slika, a njegovom ocu posao, kao i državljanstvo za sve članove porodice.

Farhad Nuri, koji sa roditeljima i braćom privremeno boravi u Centru za izbeglice u Krnjači, a o kojem je Radio Sloboda Evropa već pisao i pravio reportažni zapis, rekao je da bi želeo da ostane u Srbiji, iako je porodica nameravala da ode u Švajcarsku.

"Moje je da ponudimo da budete građani Srbije. Mi bismo bili počastvovani ako biste vi to prihvatili", rekao je Vučić.

"Znam koliko ste dugo putovali da biste došli do Srbije, sa koliko problema ste se suočavali i da je vaša konačna želja da idete u Švajcarsku. Hoću da vam ponudim, a imate vremena, pošto planirate u januaru da idete u Švajcarsku, da ostanete u Srbiji. Srbija nije bogata kao Švajcarska, ali molim vas da obiđete Beograd i bolje ga upoznate, te vidite koliko je ovo lep grad. Ako se odlučite da ostanete u Srbiji, mi bismo vam dali državljanstvo odmah", istakao je Vučić prilikom prijema porodice Nuri u sedištu predsednika Republike Srbije.

'Mali Picasso' iz Afganistana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

Vučić je rekao da Srbiji nedostaju gipsarski moleri i dodao da je siguran da će otac dobiti posao, od kojeg će porodica moći pristojno i lepo da živi u Srbiji. Kaže d ima više firmi koje su zainteresovane da zaposle Farhadovog oca.

"Malom Pikasu" Farhadu je poručio da sa svojim talentima, a naveo je da je za samo deset meseci naučio da odlično govori engleski, može da bude i predsednik Srbije, ako to nekada bude želeo.

"Ja sam peti predsednik Republike Srbije, ti bi mogao biti 10. ili 11. Stvarno mislim da bi mogao da budeš predsednik, samo da radiš vredno. Imaš sva prava da budeš predsednik Srbije", poručio mu je Vučić.

"Naša politika je politika iskrenog prijateljstva, solidarnosti i ljubavi prema izbeglom narodu i ljudima koji traže svoju budućnost, a ako vidite budućnost u Srbiji, dobrodošli ste u našoj zemlji. Sve je na vama, niko vas ne tera ni na šta", naglasio je predsednik Srbije.

XS
SM
MD
LG