Dostupni linkovi

'Mali Pikaso' izložbom pomaže u nevolji


Izložba 'Malog Pikasa': Farhadove vesele boje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Izložba ‘Malog Pikasa’: Farhadove vesele boje

"Treba nam ljubaznost – san jednog desetogodišnjaka" – poruka je koju je sa humanitarne izložbe održane 9. avgusta u Beogradu, poslao autor Farhard Nuri, nadaleko poznat kao ‘Mali Pikaso’.

Mladi umetnik, svoj talenat je brusio putujući izbegličkom rutom sa svojom porodicom, a prodajom kopija svojih grafika i akvarela prikuplja novac za oporavak dečaka iz Srbije koji se leči od teške bolesti.

Time je, iako i sam izložen teškoćama života u prihvatnom centru za izbeglice, pokazao izuzetnu nesebičnost.

Farhadu Nuriju ovo nije prva samostalna izložba. Izlagao je već, kako nam je rekao, neke od svojih radova u Italiji. Ipak, prva je u Srbiji od kako je pre osam meseci balkanskom izbegličkom rutom stigao sa porodicom. Nepresušnim talentima za crtanje grafika i slikanje akvarela dodao je novi – fotografiju.

„Roditelji mi prvo nisu verovali da ću imati izložbu. Kada su na kraju poverovali – bili su veoma uzbuđeni. U Avganistanu nikada nisam ni pomislio da će mi se dogoditi nešto ovako. Ovde je za mene sve drugačije i to mi se zaista sviđa“, kaže nam Farhad.

Grafika glumca Denijela Redklifa u ulozi Harija Potera
Grafika glumca Denijela Redklifa u ulozi Harija Potera

Priroda ove izložbe bila je humanitarna. Novac sakupljen od prodaje Farhadovih, već poznatih grafika i slika, iskoristiće se za oporavak bolesnog dečaka Nemanje Damčevića.

„Da kažem da sam očarana humanošću ovog dečaka zaista. U kakvim je on uslovima, organizuje izložbu i skuplja novac za drugog dečaka kome je pomoć potrebna. Mislim da to dovoljno govori o svemu. Žao mi je što sve ovo traje samo jedan dan. Mislim da bi još mnogo ljudi trebalo da vidi ovu izložbu”, rekla nam je jedna od posetiteljki studentkinja novinarstva Ivana Atanacković

Desetogodišnji filantrop, poliglota i umetnik se ne zaustavlja. Nebojša Petrović, iz Grupe IDE (nevladine organizacije koja radi sa umetnicima čiji je Farhad polaznik) kaže da se Farhadov talenat proširuje iz dana u dan.

„I ne samo talenat, njegova energija, život koji poseduje u sebi. Sve ono što ima u sebi ispoljava sa lakoćom i otvoreno. Sve to što on jeste zrači ovde. Jako su zanimljivi kadrovi njegovih fotografija. Način na koji on gleda ukazuje na to šta se još krije u njegovoj glavi. A krije se svašta“, kaže Nebojša Petrović.

Sve ono što ima u sebi ispoljava sa lakoćom i otvoreno: Nebojša Petrović
Sve ono što ima u sebi ispoljava sa lakoćom i otvoreno: Nebojša Petrović

Farhad živi u Prihvatnom centru za izbeglice i migrante u beogradskom prigradskom naselju Krnjača gde je sa porodicom stigao bežeći iz Avganistana pred talibanima.

„Iz njegovih slika ne vidim nikakvu tužnu priču. Baš naprotiv, svuda vidim da postoji neki izlaz. Nešto što se zove vedra boja. Ovaj slon baš iza mene.... on je napravljen, iako je slon u principu jednobojan, siv i tako dalje.... On mu je dao neke dražesne boje, živahne. On svoj život ne doživljava tako kako ga mi doživljavamo. Težak i tako dalje. Bez obzira na to što živi u deset kvadrata sa četiri člana porodice”, utisci su Marijana Živanovića, demonstratora na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Kada vam to Farhad objasni, izlaz za njega i njegove bližnje deluje da je nadohvat ruke.

„Prvo, želim da učim. Nakon toga želim da idem u neku drugu zemlju. Švajcarsku, na primer. Tamo želim da crtanjem pomognem svojoj porodici, ali i da moj brat krene u školu. Nakon toga ću studirati slikarstvo", kaže nam Farhad.

Farhad Nuri, jedno je od dve hiljade dece, koje u Srbiji čeka tranzit prema zemljama Zapadne Evrope. Talentovano dete-umetnik koje strpljivo čeka svoju šansu.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG