Dostupni linkovi

Ponovo neuspešno konstituisanje Skupštine Kosova


Prazna mesta vladajuće koalicije u Skupštini Kosova

Zbog neučešća poslanika PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa) koalicije, propao je pokušaj konstituisanja Skupštine Kosova u četvrtom pokušaju.

Pravo kandidiranja za predsednika Skupštine ima samo pobednička koalicija PAN koja se zbog, kako kažu ostale političke opcije, nedostatka glasova ne odaziva nastavku konstituisanja Skupštine. Iz te koalicije navode da su potrebne dodatne konsultacije i zajednički dogovor o zakazivanju sednice. Sednici nisu prisustvovali ni poslanici iz redova manjinskih zajednica.

Gljauk Konjufca iz pokreta Samoopredeljenje kazao je u sali da ne postoji primer u istoriji parlamentarizma u Evropi, da onaj koji sebe naziva izbornim pobednikom ne dođe na konstituisanje Skupštine i ne iznese kandidata za predsednika.

„Gde je problem PAN-a? Ne sviđa im se rezultat izbora? Nemaju dovoljan broj glasova da se Kadri Veselji izabere za predsednika? Ne žele nikako u opoziciju, ili je u pitanje sve to zajedno? Ako je tačno da imaju glasove, kako su ova dva meseca govorili, zašto onda bojkotuju Skupštinu?“, upitao je on.

Konjufca je uputio poziv da se svi oni koji se odazivaju sednici angažuju da u što skorije vreme konstituišu Skupštinu, da PAN prestane sa bojkotom i da predlaži kandidata za predsednika Skupštine, i da urade kompromis oko kandidata za predsednika Skupštine, dodajući da je većina poslanika protiv izbora Kadrija Veseljija na tu poziciju.

Avdulah Hoti ispred koalicije LAA, (Demokratski savez Kosova, Alijansa novo Kosovo i Alternativa) kazao je da je jasno ko blokira formiranje institucija, s obzirom da oni koji trebaju da iznesu predlog kandidata nisu tu.

On je od predsedavajućeg sednice, najstarijeg poslanika iz redova Samoopredeljenje, Adema Mikulovcija, zatražio da sazove novi konsultativni sastanak sa svim partijama kako bi se dogovorio datum o održavanju naredne sednice.

Mikulovci je rekao da će poslanici o tome biti naknadno obavešteni.

Iz PAN-a su u sredu predložili da se dodatni konsultativni sastanak održi 16. avgusta, kako bi se nastavak konstituisanja Skupštine održao 17. ili 18. avgusta.

Inače, lider Alijanse novo Kosovo, Bedžet Pacoli u sredu se sastao sa kandidatom PAN-a za premijera Kosova, Ramušom Haradinajem. U intervjuu za kosovski javni servis, RTK, Pacoli je rekao da je liderima Demokratskog saveza i Samoopredeljenja preneo da se unutar 10 dana dogovore i da ukoliko oni nisu u stanju da formiraju vladu „onda ne vidim koji je smisao mog opstanka sa njima“. Pacolijeva lista inače broji četiri poslanika u koaliciji LAA.

Za izbor predsednika Skupštine, ali i premijera potreban je 61 glas. Pobednička koalicija PAN sa poslanicima iz redova manjinskih zajednica broji 59 poslanika.

XS
SM
MD
LG