Dostupni linkovi

Rusija spremna da pomogne u sporu oko Katara


Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova
Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova

Rusija je spremna da bude posrednik u sporu između Katara i arapskih država ako se to bude tražilo, poručio je ruski ministar vanjsih poslova Sergej Lavrov u intervju objavljnom u ponedjeljak.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrin i Egipat prekinuli su sve veze sa Katorom i uveli sankcije ovoj državi optužujući je da podržava teroriste. Doha je negirala sve optužbe.

"Mi smo zainteresovani da se ova kriza prevaziđe, uzimajući u obzir zajedničke brige i pronalaženje rješenja koja će biti prihvatljivo svim učenicima u procesu", rekao je Lavrov za kurdsku televiziju Rudaw, prema transkriptu objavljenom na sajtu ruskog ministarstva.

"Mi podržavamo medijatorske napore koje ulaže emir od Kuvajata ... i ako, kao dio tih napora ili kao pomoć svim stranama, neko smatra da Rusija može učiniti nešto korisno, mi ćemo biti spremni da odgovorimo na takve apele", naveo je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova takođe je rekao da je kreiranje rusko-američke grupe za sajber sigurnost još uvjek relavntno pitanje.

Ruski zvaničnik, koji je nedavno bio na summitu G20 svjetskih lidera u Hamburgu, rekao je ranije da su se predsjednik SAD Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin saglasili da razmotre pitanja sajber sigurnosti, ili preko Ujedinjenih nacija ili kao dio radne grupe.

Ipak američki i evropski obavještajni zvaničnici su saopštili da neće učestvovati u takvim pregovorima.

XS
SM
MD
LG