Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Arapske zemlje pozvale Katar da prihvati principe borbe protiv ekstremizma


Budućnost Katara je sa njegovim susedima, poručio Ambasador Saudijske Arabije u UN

Četiri arapske zemlje koje su prekinule odnose sa Katarom pozvale su juče tu zemlju da da se obaveže na šest principa borbe protiv ekstremizma i terorizma i da se u pregovorima dođe do plana za njihovo sprovođenje, što je korak koji bi mogao dovesti do okončanja krize u Persijskom zalivu, prenosi Beta.

Ti principi obuhvataju posvećenost borbi protiv ekstremizma i terorizma, sprečavanje finansiranja i pružanja utočišta takvim grupama i prekid svih provokativnih akcija i izjava koje podstiču mržnju ili nasilje.

Ambasador Saudijske Arabije u UN Abdalah el-Mualimi je novinarima rekao da su njegova zemlja, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat posvećeni tim principima, dogovorenim na sastanku njihovih ministara spoljnih poslova u Kairu 5. jula, i izrazio nadu da će ih i Katar podržati.

On je rekao da arapski kvartet smatra da bi "trebalo da bude lako za Katar da prihvati principe" i dodao da primena i nadzor moraju biti "ključne komponente" i da "neće biti kompromisa oko principa" ali da se može razgovarati o "taktici" i "metodama" i da "tu ima prostora za razgovore i kompromis".

Mualimi je naglasio da budućnost Katara leži sa njegovim susedima a ne sa "dalekim mestima", što je aluzija na Tursku i Iran, zemlje koje podržavaju Dohu.

Ambasadorka UAE u UN Lana Nusejbeh je rekla da "ako Katar nije voljan da prihvati suštinske principe oko definisanja terorizma ili ekstremizma u regionu biće veoma teško" da ostane članica Saveta zalivske saradnje.

Četiri arapske zemlje su početkom juna prekinule diplomatske odnose sa Katarom i uvele mu sankcije zbog navodne podrške ekstremistima i vezama sa Iranom. Katar je te optužbe odbacio, kao i ultimatum sa 13 zahteva koji mu je dostavljen.

XS
SM
MD
LG