Dostupni linkovi

Katar: Opasno ponašanje četiri arapske države


Katar negira da je ikada finansirao ili podržavao terorističke grupe
Katar negira da je ikada finansirao ili podržavao terorističke grupe

Zvaničnik katarske Vlade kazao je kako se četiri arapske države koje blokiraju Katar ponašaju opasno i na "neorganiziran način" nakon što su očito promijenile svoje zahtjeve, prenosi Fena.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein u utorak su utvrdili za Katar šest principa u borbu protiv terorizma rekavši da Doha treba dogovoriti plan kako da ih provodi.

Četiri države su ranije postavile 13 zahtjeva, među kojima je i gašenje Medijske mreže Al Jazeera, što je Katar odbacio kao miješanje u njegov suverenitet.

Šeik Saif bin Ahmed Al Thani, direktor komunikacijskog ureda katarske Vlade, naveo je kako četiri države "često izdaju suprotstavljene zahtjeve".

Dodao je da Kataru nisu stigli zvanični dokumenti o principima - niti direktno, niti preko Kuvajta ili SAD, koji pokušavaju posredovati u krizi.

"Posljednji istupi su još jedan primjer opasnog i neorganiziranog načina kojim se ilegalna blokada provodi. U početku nije bilo zahtjeva, no nakon pritiska država medijatora, blokatori su objavili listu zahtjeva, koja je brzo okarakterizirana kao nerazumna i neprovodiva", istakao je on u odgovoru na upit agencije AP.

Kako se navodi, lista od šest zahtjeva uključuje posvećenost borbi protiv ekstremizma i terorizma, sprečavanje finansiranja i davanja utočišta oružanim grupama te suspendiranje svih činova provokacije i govora koji potiču mržnju ili nasilje.

Katar negira da je ikada finansirao ili podržavao terorističke grupe i kaže kako su optužbe politički motivirane.

XS
SM
MD
LG