Dostupni linkovi

FCA Kragujevac: Povećanje plate u dvije rate


Protest radnika Fijata
Protest radnika Fijata

Sindikat kompanije Fiata Krajsler automobili (FCA) upoznaće tokom dana radnike sa ponudom koju je predstavio menadžment kompanije u vezi zahteva štrakača, koji su tražili povećanje osnovice za obračun zarada, isplatu bonusa efikasnosti, drugačiju organizaciju rada i nadoknadu troškova prevoza za rad van standardnog radnog vremena.

Potom će popodne biti nastavljeni pregovori u Vadi Srbije, kada će, kako se očekuje, biti saopšteni rezultati sa tog sastanka.

Prema saznajima Radio Slobodna Evropa poslodavac je ponudio povećanje zarada od ukupno 9,5 odsto, s tim da plate odmah budu uvećane za tri odsto, a potom od februara naredne godine za još 6,5 odsto. Pored toga, radnicima će u avgustu biti isplaćen bonus efikasnosti i duplirana nadoknada za prevoz za rad van standardnog vremena, a biće formirana i posebna komisija koja treba da utvrdi na kojim radnim mestima su zaposleni radili po više operacija.

Generalni štrajk u FCA počeo je 27. juna, a okončan je 19. jula, nakon dogovora sa premijerkom Anom Brnabić na sastanku održanom u Kragujevcu.

Od kada je generalni štrajk okončan, proizvodnja fiata 500L je nesmetano nastavljena, a sa montažnih traka silazi 440 automobila dnevno.

XS
SM
MD
LG