Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tilerson potvrdio američku podršku Ukrajini


Američki državni sekretar Reks Tilerson boravi u poseti Ukrajini s ciljem da potvrdi podršku SAD toj zemlji koja se bori protiv korupcije i proruskih aktivista na istoku zemlje.

Tilerson će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, samo 48 sati nakon što je prisustvovao prvom susretu američkog i ruskog predsednika na samitu G20 u Hamburgu.

Njegova jednodnevna poseta Kijevu došla je u trenutku kada SAD ispituju mogućnost za preuzimanje veće uloge u naporima koje predvodi EU i koja ima za cilj okončanje trogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine, u kome je poginulo oko 10.000 ljudi. Rusija je 2014. anektirala poluostrvo Krim.

Tilerson je pohvalio napredak Ukrajine u borbi protiv korupcije, povećanju vladine transparentnosti i naplati poreza, ali je naglasio da Kijev mora da uradi još mnogo toga.

"Ukrajina je prešla dugačak put. Želimo to da priznamo, ali moramo da učinimo još mnogo toga za budućnost Ukrajine", rekao je državni sekretar SAD.

Prema njegovim rečima, treba uraditi još mnogo toga kako bi Ukrajina postala atraktivno mesto za investitore i evropske susede.

XS
SM
MD
LG