Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brnabić traži pregovore na najvišem nivou o kragujevačkom Fiatu


Radnici štrajkuju zbog pogoršanih uslova rada

Premijerka Srbije Ana Brnabić naložila je danas da se započne s pregovorima na najvišem nivou o problemima u fabrici Fijat u Kragujevcu i najavila da će uz njeno lično posredovanje, u njima učestvovati i menadžment te kompanije iz Italije, poslovodstvo iz Srbije i predstavnici štrajkačkog odbora.

Kako je saopštila Vlada Srbije, premijerka je takvu odluku donela zbog "izuzetne važnosti koju fabrika Fijat ima za ekonomiju Srbije, grad Kragujevac, domaće kompanije koje su angažovane od strane Fijata i za zaposlene radnike i njihove porodice".

Navodeći da se i pored ranije potvrde dolaska, predstavnici Štrajkačkog odbora fabrike Fijat "iz nepoznatih razloga" nisu pojavili na današnjem sastanku s premijerkom i predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem, vlada je pozvala taj odbor da "hitno uđe u pregovore i tako pokaže odgovornost prema radnicima Fijata i celoj Srbiji, jer Fijat čini važan deo domaće ekonomije".

"Današnji sastanak trebalo je da predstavlja nastavak prvih razgovora koji su u četvrtak započeti na ličnu inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić sa ciljem da se štrajk prekine i nađe prihvatljivo rešenje za sve strane", dodaje se u saopštenju.

Radnici u fabrici Fiat su stupili u štrajk zbog sve lošijih uslova rada a traže, između ostalog, povećanje osnovne plate sa 38.000 na 45.000 dinara, jer smatraju da su za rad i trud koji ulažu plaćeni mizerno.

XS
SM
MD
LG