Dostupni linkovi

Treći dan štrajka u kragujevačkom 'Fijatu'


Proizvodne trake i dalje paralisane i sa njih od utorka ne silazi automobil fiat 500L
Proizvodne trake i dalje paralisane i sa njih od utorka ne silazi automobil fiat 500L

Treći dan generalnog štrajka u kompaniji Fiat Krajsler automobili u Kragujevcu, najvećem srpskom izvozniku, radnici su jutros započeli u proizvodnim halama na svojim radnim mestima, ali su proizvodne trake i dalje paralisane i sa njih od utorka ne silazi automobil fiat 500L, najznačajniji srpski izvozni proizvod.

Radnici, između ostalog, traže od poslodavca povećanje osnovne plate sa 38.000 na 45.000 dinara, jer smatraju da su za rad i trud koji ulažu plaćeni mizerno.

Kada je 2008. godine, uz šampanjac i čestitke, potpisan ugovor Vlade Srbije i italijanskog Fiata o zajedničkoj investiciji u kragujevačku fabriku automobila vredan milijardu i 200 miliona evra, najavljeno je da će Srbija dobiti najsavremeniju fabriku automobila, koja će postati najveći srpski izvoznik.

I zaista, ubrzo je, takoreći iz pepela nekadašnje „Zastave“ nikla moderna fabrika sa najsavremenijom opremom za proizvodnju i instaliranim kapacitetima od 300.000 vozila godišnje.

Radnici koji su imali sreću da dobiju posao u njoj imaju fantastične radne uslove, a u krugu kompanije je napravljeno i obdanište za decu zaposlenih kaže za Radio Slobodna Evropa Zoran Marković, predsednik fabričkog sindikata.

„I ostali uslovi rada od raznovrsne ishrane, zdravstvene zaštite, društvene odgovornosti kompanije... sve to je na svetskom nivou“, ističe Marković.

Kako je i najavljivano, Fiatova fabrika u Kragujevcu ubrzo je postala najveći srpski izvoznik sa godišnjim izvozom vozila vrednim preko milijardu evra, a samo u prva četiri meseca ove godine, ostvarila je izvoz vredan 382 miliona evra. Model fiat 500L postao je srpski brend, a učešće kompanije u BDP-u Srbije dostiglo je čitavih tri odsto.

Međutim, povećanje proizvodnje i vrtoglavi uspeh nije pratio i očekivani rast zarada, koje se u pojedinim celinama nisu menjale čitavih šest godina, pa fakultetski obrazovani stručnjaci imaju osnovnu platu između 40.000 i 50.000 dinara, dok radnici u proizvodnji zarađuju znatno manje.

Marković kaže da njihov materijalni položaj najbolje može da ilustruje današnji dan, samo 24 sata nakon isplate zarada:

„Kada se sagleda rad koji radnik u kompaniji ulaže onda se vidi da on radi kao jedan i po radnik, ili čak dva radnika, na svom i drugim radnim mestima, onda je plata stvarno niska i mizerna. Juče je isplaćena plata i svako ko je otišao da plati dažbine državi, koje su oko 20.000 dinara, i da isplati eventualne kredite, dovoljno je da danas stavi ruku u džep i da se razočara. Danas je prvi dan posle isplate zarada, a retko ko od radnika Fiata, ali i građana Srbije može da živi od svoje zarade jedan mesec“.

Prema njegovim rečima, nezadovoljstvo radnika se zbog toga mesecima akumuliralo i konačno eskaliralo generalnim štrajkom koji će, nada se, povratiti motivaciju i poverenje i kod radnika kao i kod poslodavaca.

„Samo zadovoljan radnik je dobar radnik, a kada je radnik zadovoljan onda i poslodavcu dobro ide“, zaključuje Marković.

Zbog krize na svetskom tržištu automobila i smanjene proizvodnje, fabrika u Kragujevcu je prošle godine otpustila oko 1.000 radnika i ukinula treću smenu od kada je i počela drugačija organizacija rada, koja je dodatno opteretila preostale zaposlene.

Prošle godineu fabrici je proizvedeno 85.000 vozila, a posle odlaska 1.000 radnika plan za ovu godinu ostao je isti.

XS
SM
MD
LG