Dostupni linkovi

Radnici 'Fiata' iz Kragujevca pooštravaju štrajk


Generalni štrajk u FCA Srbija u Kragujevcu počeo je pre četiri dana
Generalni štrajk u FCA Srbija u Kragujevcu počeo je pre četiri dana

Generalni štrajk zaposlenih u kompaniji Fiat Krajsler automobili će od ponedeljka biti pooštren tako što će zajedno protestovati radnici iz dvije smjene, odlučio je danas Štrajkački odbor.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je agenciji Beta da su odlučli da "blago radikalizuju protest", jer se "poslodavac uporno oglušuje o nalog inspekcije rada da započne pregovore" o zahtjevima radnika".

Zbog potpune obustave rada i prestanka proizvodnje modela fiat 500L rad su prekinule i kooperantske firme koje matičnu fabriku snabdevaju delovima.

Radnici tih firmi su već jutros vraćeni kućama, a prekid porizvodnje najavljuju još neke.

Kragujevačka fabrika automobila se još ne oglašava povodom zahteva radnika i ne poziva sindikate na pregovore, a štrajkački odbor je u međuvremenu porširio zahteve preme poslodavcu.

Prema informacijama iz firmi smeštenih u Industrijskoj zoni Kragujevac, zbog obustave proizvodnje u fabrici automobila, montažne linije već su zaustavile firme “Manjeti Mareli” i “PMC”, koje su vratile radnike kućama, dok radnici u “Adientu” i “Automotivu” rade na popunjavanju zaliha, ali je proizvodnja u njima smanjena.

Za to vreme u kragujevačkoj fabrici automobila nastavlka se generalni štrajk zaposlenih, a za sada nema nagoveštaja o eventualnom početku pregovora.

U međuvremenu Štrajkački odbor je odlučio da preformuliše svoj četvrti zahtev o povećanju osnovne plate sa 38.000 na 45.000 tako što sada traže veće povećanje, kaže za Radio Slobodna Evropa predsednik Zoran Marković.

“Četvrti zahtev je dopunjen i sada glasi da povećanje osnovne plate iznosi 50.000 dinara. Na osnovu činjenice da FCA ne poštuje zakone Republike Srbije i da, ne postupa po nalog Inspekcije rada, smatramo da zakon daje prostor da i Štrajkački odbor menja svoje zahteve tako da sada tražimo ne 45.000 dinara nego 50.000 dinara bruto”, kaže Marković.

Kompanija Fiat Krajsler automobili Srbija još uvek se ne oglašava povodom genralnog štrajka koji traje već četvrti dan, niti reaguje na zahteve sindikata za početak pregovora pa se za sada ne nazire rešenje ovog problema.

XS
SM
MD
LG