Dostupni linkovi

Kina pozvala lekare iz SAD i Nemačke da pregledaju Nobelovca


Liu (61) je najpoznatiji politički zatvorenik u Kini
Liu (61) je najpoznatiji politički zatvorenik u Kini

Kineske vlasti pozvale su strane lekare iz Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke da pregledaju dobitnika Nobelove nagrade Liu Sjaoboa, koji je nedavno pušten na uslovnu slobodu i hospitalizovan zbog raka jetre u odmakloj fazi, prenosi Beta pozivajući se na kineske medije.

Onkolozi iz SAD, Nemačke i drugih zemalja pozvani su da pregledaju pacijenta na zahtev njegove porodice, dodali su mediji pozivajući se na izvore bliske kineskim vlastima.

Liu (61), najpoznatiji politički zatvorenik u Kini, poznat je po svom zalaganju za zaštitu ljudskih prava i demokratiju, uhapšen je 2009. godine zbog navodne umešanosti u akcije za rušenje vlade. Osuđen je na zatvorsku kaznu od 11 godina.

Kineske vlaste saopštile su krajem juna da je Liu pušten na privremenu i uslovnu slobodu zbog lečenja, dok je njegova supruga u kućnom pritvoru od 2010. i zabranjen joj je svaki kontakt spolja.

Nobelov komitet saopštio je 8. oktobra 2010. njegovo ime kao dobitnika Nobelove nagrade za mir za 2010. godinu uz obrazloženje da mu se nagrada dodeljuje "za dugu i nenasilnu borbu za osnovna ljudska prava u Kini". Odluka o dodeli nagrade zatekla ga je u zatvoru.

XS
SM
MD
LG