Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema jednostranih poteza, dogovorili Plenković i Cerar u telefonskom razgovoru


Premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar telefonom su danas razgovarali o odluci arbitražnog suda o graničnom sporu njihove dvije zemlje i dogovorili se da neće preduzimati jednostrane poteze, saopštila je Vlada Hrvatske.

"Dogovorili su se da neće preduzimati jednostrane poteze, i da će razgovor nastaviti 12. jula u Ljubljani, uoči sastanka Berlinskog procesa u Trstu 12. i 13. jula", navodi se u saopštenju Vlade o razgovoru dvojice premijera.

Plenković je, kako se navodi, naglasio da Hrvatska ostaje pri svojoj odluci da je današnja arbitražna odluka ni na koji način ne obavezuje, i da je neće primjenjivati, dok je Cerar ponovio stav Slovenije o odluci Arbitražnog suda u Hagu.

Cerar je novinarima u Ljubljani danas rekao da je 'istorijska' odluka suda da Slovenija dobije od Hrvatske slobodan pristup međunarodnim vodama Jadrana kroz koridor širok dvije i po nautičke milje.

Prethodno je odlučeno da Sloveniji pripada veliki dio Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale.

"Odluka arbitražnog suda je konačna i pravno obavezujuća za dvije zemlje - Sloveniju i Hrvatsku. Ta odluka predstavlja istorijski momenat za Sloveniju", rekao je slovenački premijer na konferenciji za štampu u Ljubljani.

U hrvatskom saopštenju se dodaje da će na sastanku u Trstu 12. i 13. jula učestvovati šefovi država ili vlada Njemačke, Francuske, Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije i Velike Britanije, kao i zemalja Jugoistočne Evrope - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

XS
SM
MD
LG