Dostupni linkovi

Katar povukao sve vojnike s granice Eritreje i Džibutija


Grupa arapskih država na čelu sa Saudijskom Arabijom i Egiptom prekinula je 5. juna diplomatske odnose sa Katarom
Grupa arapskih država na čelu sa Saudijskom Arabijom i Egiptom prekinula je 5. juna diplomatske odnose sa Katarom

Katar je danas saopštio da je povukao sve svoje vojnike sa granice između Džibutija i Eritreje, dve istočnoafričke zemlje koje dugo imaju teritorijalni spor, prenosi Beta.

Katar je posredovao u konfliktu Džibutija i Eritreje 2010. godine, i zajedno sa drugim zemljama Zaliva poslao vojsku u obe zemlje. Predstavnik opozicije u Eritreji saopštio je da je Katar imao 450 vojnika u mirovnoj misiji.

Katarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je obavestilo vladu Džibutija da je Doha povukla svoje vojnike koji su bili u mirovnoj misiji.

Predstavnik Eritreje u Afričkoj uniji rekao je za Asošiejted pres da ta zemlja "ne želi nikakvu konfrontaciju s Džibutijem" i da "ne želi da uzme bilo kakav deo teritorije" te zemlje.

Katar je povukao vojnike pošto je grupa arapskih država na čelu sa Saudijskom Arabijom i Egiptom prekinula 5. juna diplomatske odnose s Katarom, i izolovala ga s kopna, mora i iz vazduha, optužujući ga da finansira islamski ekstremizam i da neguje saradnju sa šiitskim Iranom, regionalnim rivalom sunitske Saudijske Arabije. Katarske vlasti su odbacile te optužbe.

XS
SM
MD
LG