Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vatikan: Šamar za nas, ukoliko se SAD povuku iz klimatskog sporazuma


Donald Tramp i papa Franjo

Vatikan, koji je na insistiranje pape Franje, snažno podržao Pariski sporazum o ograničenju klimatskih promena, doživeo bi povlačenje SAD kao šamar u lice i “katastrofu za sve”, kazao je biskup Marcelo Sančez Sorondo, prenosi Rojters.

Pape je uručio predsedniku SAD Donaldu Trampu u Vatikanu prošlog meseca potpisanu kopiju njegove enciklike u kojoj poziva na zaštitu životne sredine od efekata klimatskih promena, podržavši naučne dokaze da su izazvane ljudskim aktivnostima.

“Ukoliko se zaista povuče, to će biti snažan šamar u naše lice”, kazao je biskup Sorondo, čelnik Akademije Pontifikata za nauku koja je organizovala dosta međunarodnih konferencija o klimatskim promenama.

Tramp će saopštiti odluku u četvrtak. Prema izvoru na koji se poziva Rojters, SAD će se povući iz Pariskog sporazuma u skladu sa Trampovim predizbornim obećanjima.

Prema ovom dokumentu, koji je prihvatio skoro 200 zemalja, SAD su prihvatile da smanje emisiju gasova između 26 i 28 odsto do 2025. u odnosu na nivo iz 2005. godine.

Biskup Sorondo smatra da američki naftni lobi stoji iza ovakve odluke.

Tramp je nazvao prevarom stav o globalnom zagrevanju. EU, Kanada, Kina i Rusija su saopštile da će se pridržavati sporazuma koji su potpisale i u slučaju da se SAD povuku iz njega.

XS
SM
MD
LG