Dostupni linkovi

Tusk: Najizazovniji samit G7


Donald Tusk i Donald Tramp
Donald Tusk i Donald Tramp

Nema sumnje da će ovaj samit lidera G7 biti najizazovniji u poređenju sa mnogima u prošlosti, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk povodom okupljanja u petak u Italiji čelnika sedam najbogatijih zemalja sveta.

Rojters ocenjuje da će razgovori biti veoma “robusni” i “izazovni” nakon što je američki predsednik Donald Tramp kritikovao saveznike u NATO tokom njihovog sastanka u četvrtak u Briselu kao i prethodno trgovinsku politiku Nemačke.

Ostale zemlje iz G7 se nadaju da će uspeti da ubede Trampa da ublaži protekcionistički stav o trgovini i klimatskim promenama.

U međuvremenu, Tusk je pozvao članice G7 da ponovo potvrde politiku sankcija protiv Rusije oko ukrajinskog pitanja.

"Od našeg poslednjeg samita G7 u Japanu, ništa nismo videli što bi opravdalo promenu politike sankcija. Zato pozivam sve članice G7 da ponovo potvrde tu politiku", rekao je Tusk na konferenciji za novinare pre početka samita G7 u Taormini, na Siciliji.

Moskva je pod medjunarodnim sankcijama od pripajanja Krima 2014. godine zbog podrške proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine, što Rusija demantuje.

Pitanje ukidanja sankcija Rusiji redovno se pokreće. Američki državni sekretar Reks Tilerson više puta je rekao da će sankcije ostati na snazi dok mirovni sporazumi iz Minska ne budu u potpunosti sprovedeni, ali Donald Tramp nije bio tako jasan, porenosi Asošijeted pres.

"Za sada nemamo stav o tom pitanju", rekao je sinoć Geri Koen, Trampov ekonomski savetnik novinarima na avionu američkog predsednika.

Tusk je u saopštenju posle sastanka sa Trampom juče u Briselu naveo da su se u razgovorima pokazale razlike u njihovim stavovima po nekoliko pitanja, uključujući i oko Rusije, mada, kako je rekao, izgleda da su "na istoj liniji" kada je u pitanju Ukrajina.

Na samitu učestvuju pored lidera zemalja G7 (SAD, Kanada, Japan, Italija, Francuska, Nemačka, Velika Britanija) i čelnici EU.

XS
SM
MD
LG