Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo Hag zbog Mladića


Središte Moskve

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je odluku Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zbog odbacivanja zahtjeva za privremenim puštanjem na slobodu Ratka Mladića, optuženog za genocid i druge ratne zločine i bivšeg zapovjednika vojske RS kako bi se liječio u Rusiji.

Tribunal smatra da je medicinski tretman koji Mladić dobija u zatvoru dovoljan, te da nije moguće da ga se privremeno pusti iz zatvora s obzirom da je bio dugogodišnji bjegunac od pravde.

Mladićevi odvjetnici u martu su zatražili da se njihov klijent koji je u "kompliciranom i potencijalno životno ugrožavajućem stanju" pusti na liječenje radi "ublažavanja posljedica šestogodišnjeg zatvora."

Mladić je uhapšen 2011. u selu Lazarevo, u blizini Zrenjanina, u sjevernoj Srbiji nakon što je proveo 16 godina u bijegu.

U Hagu mu se sudi za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem Bosne i hercegovine koji je dosegao razinu genocida u nekoliko drugih općina, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanja za taoce pripadnike mirovnih snaga UN.

Presuda se očekuje u novembru.

XS
SM
MD
LG