Dostupni linkovi

Putin spreman dati Kongresu SAD snimak razgovora Trump-Lavrov


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da američki predsednik Donald Trump nije dao nikakvu povjerljivu informaciju ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka u Beloj kući 10. maja.

Putin je rekao da može predati snimak razgovora između Trumpa i Lavrova američkom Kongresu.

“Spremni smo da uručimo Senatu i Kongresu snimak razgovora Lavrova da Trumpom. Naravno, ako to američka administracija želi”, rekao je Putin.

Nešto kasnije precizirano je da nije reč o audio snimku već pisanoj belešci.

Američki predsednik je prethodnih dana bio optuživan da je odavao obaveštajne podatke ruskom šefu diplomatije.

Ruski predsednik je uz ironični osmeh rekao da je bio prisiljen da ukori Lavrova zbog toga što nije upoznao ne samo njega već i obaveštajne službe o podacima koje je dobio od Trumpa.

Putin je izrekao neuobičajenu dijagnozu političke situacije u Ameirici. Nazvao ju je političkome šizofrenijom:

“Mi smatramo da je to što se u Americi događa politička šizofrenija, ne postoji drugi način na koji mogu da objasnim optužbe da je predsednik Trump otkrio tajne podatke ministru Sergeju Lavrovu”.

Sa druge strane, američki predsednik Donald Trump je izjavio da nijedan predsednik nije gore tretiran u medijima od njega.

“Pogledajte na koji način mene u poslednje vreme tretiraju, posebno u medijima. Nijedan političar u istoriji, to jamčim, nije bio gore i nekorektnije tretiran”, rekao je Trump. On je ranije ove nedelje izjavio da kao predsednik ima pravo da podeli saznanja koja ima o teroristima.

Dan nakon susreta sa ruskim šefom diplomatije američki predsednik je otpustio direktora FBI Jamesa Comeya.

XS
SM
MD
LG