Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump nakon susreta s Lavrovim i Kisljakom: Veoma dobar razgovor


Donald Trump i Sergej Lavrov u Ovalnoj sobi Bijele kuće u Vašingtonu 10. maj 2017.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov susreo se u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom a potom i sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom.

Nako susreta sa šefom ruske diplamatije Trump je rekao da je razgovor bio "veoma dobar i da užasna ubijenja u Siriji moraju biti zaustavljena" te da svi moraju raditi na okončanju rata.

"Mislim da ćemo da radimo veoma dobro u odnosu na Siriju, mislim da stvari koje se dogašaju su vrlo vrlo pozitivne" rekao je Trump.

Predsjednik SAD Donald Trump i ruski ambasador Sergej Kisljak u Bijeloj kući 10. maja 2017.
Predsjednik SAD Donald Trump i ruski ambasador Sergej Kisljak u Bijeloj kući 10. maja 2017.

Bijela kuća je obajvila fotografiju na kojoj se ruku Trump i ruski ambasador Sergej Kisljak jedan od aktera afere o ruskim vezama Trumpove kampanje koja je pod istragom.

Lavrov je nakon susreta sa Trumpom novinarima u ambasadi Rusije u Vašingtonu reako da Trump želi "korisne zajedničke u poslovnom stilu" odnose sa Moksvom.

Kako je naveo pitanje sakcija uvedenih Ruisiji nakon aneksije Krima u aprilu 2014. nije otvarano tokom susreta. Odbio je da komentariše optužbe o navodima ruske umiješnosti u prošlogodišnju predsjedničku kampanju uz opasku "lažno".

lavrov je najavio da će se Trump i Putin prvi put sresti u julu u Hamburgu, na summitu G20 grupe najrazvijenijih država svijeta.

Tillerson je rekao da je sastanak prilika da "nastave naš dijalog i razmjenu naših gledišta" nakon njegove posjete Moskvi prošlog mjeseca.

U vrijeme posjete Moskvi, Tillerson je poručio da odnosi dvije zemlje treba da budu obnovljeni.

Lavrovom susret sa Trumpom biće sastanak najvišeg ranga predstavnika dvije zemlje od kada je novi američki predsjednik preuzeo dužnost u januaru.

Susret se dešava sa ogromnom sjenkom činjenice da je Trump dan ranije otpustio direktora FBI Jamsa Comeya, koji je nadgledao kriminalnu istragu o vezama saradnika predsjednika SAD sa ruskim zavničnicima tokom izborne kampanje.

Na pitanje novinara o opuštanju Comeya, Lavrov je reagovao sarkastično "Je li otušten?Šalite se! Šalite se!" Potom je odmahnuo rukom i izašao iz prostorije zajedno sa Tillersonom.

Tokom prošlogodišnje kampanje Trump je stalno pozivao na bolje odnose sa Rusijom. Od kada je preuzeo dužnost u januaru, mnogi zavničnici njegovog kabineta iskazali su mnogo čvršći stav prema Rusiji, više blizak repubikncima i administraciji prethodnog predsjednika Baracka Obame.

Nakon vašingtonskog susreta, Lavrov i Tillerson bi ponovo trebalo da se susretnu na sastanku ministara vanjskih poslova Arktičkog savjeta na Aljasci 11. maja.

XS
SM
MD
LG