Dostupni linkovi

Trump i Erdogan položili temelje nove ere u odnosima dvije zemlje


Predsjednici SAD-a i Turske, Donald Trump i Recep Tayyip Erdogan u Bijeloj kući 16. maja 2017.
Predsjednici SAD-a i Turske, Donald Trump i Recep Tayyip Erdogan u Bijeloj kući 16. maja 2017.

Američki predsjednik Donald Trump je nakon susreta sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Vašingtonu rekao da su razgovori bili “dugi i teški” i da će popraviti odnose između dvije zemlje.

Obojica lidera su nakon susreta odaslali pozitivne poruke a Erdogan je rekao da su “položili temlje nove ere u bilateralnim odnosima dvije zemlje”.

Erdogan je ipak naglasio da Turska neće prihvatiti sirijske kurdske borce u regionu, ali nije direktno kao ranije, kritikovao SAD zbog odluke da ih naoružaju.

"Nema mjesta za terorističku organizaciju u budućnosti našeg regiona" rekao je Erdogan dodajući da aktivnosti Sirijskih narodnih jedinica za zaštitu (YPG) i njihovog političkog krila PYD "nikada neće biti prihvaćene".

Američki su zvaničnici 9. maja objavili da je Trump odobrio planove za naoružanje YPG, efikasnih kurdskih jedinica u borbi protiv "Islamske države" (IDIL) posebno ka njihovom uporištu u Siriji, Raki.

Turska je glavni partner međunarodne koalicije koju predvode SAD u borbi protiv IDIL-a, ali se žestoko protive noružavanju kurdskih snaga u Siriji jer ih optužuju da sarađuju sa u zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja se decenijama bori za autonomiju u oblastima u kojima su većina u Turskoj.

Na press koferenciji u Bijeloj kući Donald Trump je rekao:

"Mi imamo odlične odnose i učinićemo ih još boljima".

Trump je dodao je da se raduje da zajedno sa Erdoganom radi na postizanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku, te da se " zajednički suprostavljaju prijetnjama i obezbjeđuju dignitet i sigurnost u budućnosti za naše narode".

XS
SM
MD
LG