Dostupni linkovi

Sirijski pobunjenici napuštaju Damask


Sirija
Sirija

Počela je prva evakuacija pobunjenika iz Damaska od početka sukoba 2011., objavila je državna televizija. Pobunjenici i njihove obitelji počeli su napuštati Barzeh, četvrt na sjeveru grada, na putu prema sjeveru zemlje. Evakuacija će trajati pet dana.

Dogovor o evakuaciji nastavio se na sporazum između Rusije, Turske i Irana o uspostavi sigurnosnih zona za civile, a stupio je na snagu u subotu na četiri područja u Siriji, ali ne i u glavnome gradu Damasku.

Sirijska televizija nije navela broj pobunjenika koji odlaze iz grada, ali Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) ocjenjuje da će Damask napustiti između oko 1500 boraca i članova njihovih obitelji na putu prema Idlebu, pokrajini na sjeverozapadu koja je u rukama pobunjenika i džihadista.

Veći dio Damaska je pod kontrolom režima, osim šest prigradskih četvrti: Barzeha, Kabuna, Džobara, Tadamuna, Tehrina i Jarmuka. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad zagovara ovakve evakuacije u sklopu takozvanih 'pomirbenih sporazuma' s pobunjeničkim područjima koja se odluče predati i poručuje da je to put prema smanjenju krvoprolića.

XS
SM
MD
LG