Dostupni linkovi

Predstavljen pravilnik o formiranju Komisije za istinu i poverenje na Kosovu


Predsednik Kosova Hašim Tači na predstavljanju pravilnika, Priština, 5. maj 2017.
Predsednik Kosova Hašim Tači na predstavljanju pravilnika, Priština, 5. maj 2017.

Predsednik Kosova Hašim Tači predstavio je danas Nacrt uredbe na osnovu koje će biti izdat dekret o osnivanju Komisije za istinu i pomirenje.

Tači je kazao na redovnom konsultativnom sastanku sa civilnim društvom da će Komisiju voditi Kosovari i da će ona biti prilagođena potrebama Kosova.

On je dodao da dekret kojim će biti osnovana Komisija, treba da garantuje nezavisnost, nepristrasnost i sveobuhvatnost.

"Treba da obezbedi slobodu da Komisija sama odredi statut i organizacionu strukturu, da omogući dovoljnu fleksibilnost za prilagođavanje potrebama i uslovima na Kosovu", rekao je predsednik Kosova.

Prema njegovim rečima, Komisija će izgraditi zajednička sećanja o ratu, ali će izvlačiti pouke i preporuke kako "ne bismo dozvolili da se rat ponovi".

"Mi smo dokazali da smo se opredelili za otvaranje novog poglavlja mira, saradnje i zajedničkog života, na Kosovu i u regionu. Radimo na unapređenju kapaciteta za izgradnju i održavanje mira. To zahteva hrabrost i viziju, a Kosovo je pokazalo da ima oba, i hrabrost i viziju", istakao je čelnik Kosova.

Inicijativu o formiranju komisije pokrenuo je sam predsednik kako bi se omogućio "unutrašnji dijalog između zajednica na Kosovu zbog bolne prošlosti i radi zdrave osnove za pomirenje".

XS
SM
MD
LG