Dostupni linkovi

EU produžila kontrolu na granicima pet zemalja za još šest meseci


Migranti u Nemačkoj, arhivska fotografija
Migranti u Nemačkoj, arhivska fotografija

Evropska unija je saopštila danas da će dozvoliti Austriji, Nemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, koja nije članica EU, da nastave sa proverama identiteta na svojim granicama, ali da želi da te zemlje obustave kontrole migranata do novembra.

Svih pet zemalja su članice Šengen zone, u okviru koje se može putovati bez pasoša i u kojoj su zabranjene sistematske provere identiteta na granicama, a te zemlje su pre godinu i po dana izuzete od obaveze poštovanja slobode kretanja unutar šengenske zone.

Evropska komisija dozvolila je tim zemljama da uvedu proveru identiteta na granicama iz bezbednosnih razloga, kako bi se regulisao priliv migranata, ;u vreme kad se Grčka borila da održi kontrolu svoje granice na moru usled dolaska stotina hiljada migranata.

Kontrola na granicama pet zemalja više puta je produžavana za tri ili šest meseci i može biti produžena još samo jednom.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos rekao je danas da će kontrole biti produžene, ali je pozvao članice Šengen zone koje ih primenjuju "da ih ukinu" za šest meseci.

Švedski radio javio je da će ta zemlja ukinuti privremene kontrole na granicama, uvedene 2015. godine, tokom koje je više od 160.000 migranata zatražilo azil u Švedskoj.

Prenosi: Beta, AP
XS
SM
MD
LG