Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska: Pet osoba uhapšeno zbog planiranja napada tokom referenduma


Ilustrativna fotografija

Turska policija uhapsila je pet osoba, povezanih sa takozvanom Islamskom državom Iraka i Levanta (IDIL), zbog sumnje da su planirali terorističke napade tokom referenduma o jačanju ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, javila je danas agencija Anadolja, prenosi Beta.

Među uhapšenima je jedan državljanin Tadžikistana koji je putovao u konfliktne zone i sarađivao sa ekstremistima u Istanbulu, navodi Anadolija.

IDIL je objavila poruku na turskom i arapskom jeziku kojom poziva na napade tokom održavanja referenduma u Turskoj, tvrdeći da se glasanje protivi Bogu i da su muslimanski glasači nevernici.

U Turskoj će u nedelju biti održan ključan referendum o jačanju ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana čiji bi ishod mogao da preoblikuje politički sistem u zemlji i promeni odnose Turske sa Zapadom.

Referendum je organizovan devet meseci posle neuspelog vojnog udara a pozvano je 55,3 miliona građana da glasa o izmeni Ustava koji previđa ukidanje mesta premijera u korist predsednika države, koji bi imao šira ovlašćenja.

Turska vlada smatra da je takva reforma neophodna da bi država bila stabilna čime bi se izbegle "krhke koalicione vlade" koje su bile pre dolaska Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP).

Protivnici smatraju da referendum daje Erodganu autoritarnu moć optužujući turskog predsednika da na taj način želi da uguši svaki kritički glas, posebno posle neuspelog puča 15. jula 2016. godine.

XS
SM
MD
LG