Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsjednik PSSE Agramunt: Bojkot opozicije u CG velika greška


Pedro Agramunt, predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), Pedro Agramunt, ocijenio je da je opozicioni bojkot rada Skupštine Crne Gore "velika greška", prenosi portal RTCG

Agramunt je, tokom razgovora sa premijerom Duškom Markovićem, ocijenio da "demokratija podrazumijeva rješavanje problema u parlamentu, a ne na ulici".

On je ocijenio i da je Crna Gora izvor stabilnosti i da igra aktivnu ulogu u regionalnoj saradnji, što je jako važno za Savjet Evrope.

Konstatujući da su parlamentarni izbori u oktobru prošle godine bili fer i slobodni, organizovani u skladu sa visokim demokratskim standardima, Agramunt je naveo da zabrinjava to što partije koje su poražene na izborima ne učestvuju u radu Skupštine Crne Gore.

Premijer Marković je kazao da su Vlada i on lično posvećeni rješavanju ovog izazova i da je najbolji način za to aktivan politički dijalog.

Marković je istakao da Crna Gora ima kapacitet da odgovori unutrašnjim političkim izazovima, čuvajući stabilnost i politički sistem. Dodao je da je fokus vlade na smanjenju javnog duga i deficita, uz očuvanje razvojnih šansi.

Premijer je afirmisao jačanje regionalne saradnje i ukazao na značaj korišćenja šansi za unapređenje infrastrukture kroz inicijative kao što je Berlinski proces.

Predsjednik PSSE je naveo da su među prioritetima, kojima želi da se bavi u toku svog mandata, terorizam, migracije, nestabilnost u pojedinim regionima kao i rast populizma.

Pojasnio je da sprovode kampanju „Bez mržnje, bez straha“ (No Hate, No Fear), kojoj se pridružio i crnogorski premijer, kako bi građanima poslali poruku da se i oni sami, bez straha i mržnje prema bilo kome, mogu boriti protiv terorizma.

Konstatovano je da se sa problemom migracija moraju boriti sve države Evrope zajedno, a Agramunt je podsjetio da je dominacija populizma u istoriji rezultirala milionima stradalih te da se to ne smije zaboraviti.

XS
SM
MD
LG