Dostupni linkovi

Janković: Srbija vodi dvoličnu politiku prema susedima


Saša Janković
Saša Janković

Predsednički kandidat na izborima u Srbiji Saša Janković izjavio je da nije zadovoljan trenutnom politikom zvaničnog Beograda prema susedima jer je to dvolična i licemerna spoljna politika.

"To je dvolična spoljna politika u kojoj svakodnevno kroz tabloide čitamo kako samo što nas ne napadnu, danas Hrvatska, juče BiH, prekjuče Albanija i Kosovo, sutra Makedonija. Našoj javnosti se prezentuje da su oko nas sami neprijatelji i da samo čudotvorna politika naše vlasti sprečava konflikt, a onda se u Briselu priča da smo mi garant stabilnosti na Balkanu", rekao je Janković u intervjuu za "Novi magazin".

Prema njegovim rečima, to je licemerna, neiskrena politika koju prepoznaju svi na Balkanu.

On je kazao da je siguran da u drugim zemljama u okruženju postoje zdrave političke snage koje budućnost vide u saradnji, a ne u stalnom podgrevanju sukoba.

Na pitanje kako doživljava zahtev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije za genocid i šta Srbija treba da radi, rekao je da ne može kao pravnik da a osuđuje bilo koga ko koristi bilo koje dopustivo pravno sredstvo međunarodnog prava za koje smatra da je u njegovom interesu.

"Besmisleno je da od njega tražimo da to ne uradi, ali na nama je da uradimo sve što smatramo da je u našem interesu i prezentujemo argumente koji štite naš nacionalni interes. Ali, mi ključnu stvar naših nacionalnih interesa nismo zaštitili, ni Srbija ni BiH, nismo raščistili sa zločinima; umesto da smo bili stroži prema ratnim zločincima nego međunarodna zajednica, doveli smo sebe u situaciju da nam neko iz Haga deli pravo, a to pravo je mnogo udaljeno od pravde", rekao je Janković.

Govoreći o Kosovu Janković je rekao da neće staviti potpis na nezavisnost Kosova i da čak ne misli da će to iko tražiti od njega.

"Niti ću vojsci i službama bezbednosti dozvoljavati da se igraju šarenim vozovima radi predstave za javnost, dok posledice tog igrokaza snose Srbi na Kosovu, posebno u enklavama", rekao je Janković i dodao da se treba okrenuti zaštiti ljudi, imovine i kulturnog i istorijskog nasleđa.

XS
SM
MD
LG