Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić: Tačijeva izjava dokaz da ne mogu da održe reč


Izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija nakon dijaloga u Briselu pokazuje da Priština nije voljna ili sposobna da održi svoju reč duže od dva minuta i da ne rade ništa u skladu sa onim što je dogovoreno, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić u telefonskoj izjavi za evropsko izdanje portala "Politiko".

Nakon sastanka u Briselu u utorak uveče, koji je sazvala visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, i Hašim Tači i Aleksandar Vučić su naveli da je taj sastanak pomogao u smanjivanju tenzija.

Međutim, Tači je takođe izjavio da misli da su "lideri Srbije počeli sa priznavanjem nezavisnosti Kosova" i da je "Kosovo odgovorilo na poziv na rat Srbije pozivom na mir", što je suprotno onome o čemu su se obe strane dogovorile – da ne daju izjave koje bi mogle da izazovu ponovne tenzije, piše Politiko.

"Ovakva izjava pokazuje da nisu u stanju ili da ne žele da održe reč duže od dva minuta. Oni ne rade ništa u skladu sa stvarima o kojima smo dogovorili", rekao je Vučić u izjavi za evropski portal.

Tačijevu, ali izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića komentarisala je i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, koja je upozorila da će dijalog biti manje konstruktivan ako dve strane budu komentarisale jedna drugu.

Mogerinijeva je izrazila nadu da će narednih sati i dana biti manje tih komentara, a da ćemo se, kako je rekla, više angažovati na rešavanje otvorenih problema koji su pred nama.

XS
SM
MD
LG