Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Štajnmajer: Svet da se spremi za nove neizvesnosti


Frank Valter Štajnmajer

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer ocenio je da izbor Donalda Trampa za predsednika SAD predstavlja prekid sa starim poretkom i predvideo neizvesna vremena za svet.

"Sa izborom Donalda Trampa, svet 20. veka je definitivno prevaziđen", napisao je šef nemačke diplomatije u uvodniku objavljenom u listu "Bild am Zontag", dva dana posle inauguracije Trampa za 45. predsednika SAD.

"Koji koncepti svetskog poretka će se nametnuti u 21. veku, kako će izgledati sutrašnji svet, ništa se ne zna, sve je potpuno otvoreno", naveo je Štajnmajer, socijaldemokrata, inače oštar kritičar Trampa tokom američke izborne kampanje.

Po njegovom mišljenju, svet treba da bude spreman za "uzburkana vremena". On je rekao da kao prilikom svake političke tranzicije ima neizvesnosti, ali da u ovim vremenima "novog globalnog nereda" to ide dalje i da je "mnogo toga u igri".

Štajnmajer, za koga se očekuje da će sredinom februara biti izabran za predsednika Nemačke, poručio je da će se Nemačka truditi da uspostavi dijalog sa Trampovim timom i da "izloži novoj administraciji naš stav, naše vrednosti i naše interese", rekao je Štajnmajer.

Nemački ministar je rekao da je siguran da će u Vašingtonu naći sagovornike koji znaju da su velikim zemljama takođe potrebni partneri.

XS
SM
MD
LG