Dostupni linkovi

Izraelska policija saslušava Netanyahua osumnjičenog za korupciju


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kojeg večeras u Jerusalimu zbog sumnji u korupciju ispituje policija
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kojeg večeras u Jerusalimu zbog sumnji u korupciju ispituje policija

Policijski istražitelji večeras saslušavaju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u njegovoj rezidenciji u Jerusalimu.

Osumnjičen da je primao mito, Netanyahu je uoči saslušanja poručio svojim rivalima da "još ne slave", da je to "pucanj u prazno" i da neće biti nikakvih posljedica po njega.

"Vidjeli smo da izvještaji u medijima imaju atmosferu slavlja a slična atamosfera je u televizijskim studijima i uglovima opozicionih stranaka.Želio bih da im poručim 'Pričekajte sa slavljem ne žurite'. Ponavljam neće biti ničega jer nema ničega nastavite da ispuštate svoj topli azduh dok mi nastavljamo da vodimo državu Izarael", rekao je Netanyahu svojim pristalicama iz Likuda koji su mu oduševljeno aplaudirali.

Policajci nisu razgovarali s novinarima, a mediji su javili da se provjeravaju sumnje da su Nentyahu i njegova porodica primili od dva biznismena poklone i povlastice u vrijednosti stotina hilada šekela (desetina hiljada eura).

Uoči saslušanja za koje je javljeno da može trajati satima, crni paravan je postavljen ispred rezidencije premijera da novinari ne bi videli i snimili ko ulazi i izlazi.

List "Harec" je objavio da policija ima svjedoke, od kojih je jedan, čije je svjedočenje već dovelo do preokreta, američki biznismen i predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, Ronald Lauder potvrdio policiji da je davao poklone, uključujući odijelo i finansirao putovanje u inostranstvo Netanyahuovog sina Jaira.

David Amsalem, predsjedavajući Odbora Parlamenta za unutrašnje poslove i član Netanyahuove konzervativne partije Likud, kritikovao je policiju što istragom "politički progoni" premijera.

XS
SM
MD
LG