Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Papa u pismu Asadu pozvao na okončanje sukoba u Siriji


Rimokatolički poglavar rekao vernicima, okupljenim na molitvi Anđeoskog pozdravljenja, da oseća veliku bliskost sa sirijskim narodom

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja uputio je pismo sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu u kojem je pozvao na okončanje sukoba u Siriji i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava u zaštiti civila, saopšteno je iz Vatikana.

Pismo je, kako se navodi u saopštenju, dostavio izaslanik apostolskog nuncija u Siriji Mario Cenari, koji je u novembru boravio u Rimu povodom konzistorija na kojem je imenovan za kardinala.

U saopštenju se dodaje da je pismo "znak papine naklonosti prema sirijskom narodu koji poslednjih godina prolazi kroz velike patnje".

Papa Franja je u pismu pozvao Asada i međunarodnu zajednicu da okončaju sukobe u Siriji i založio se za mirno rešenje krize.

On je osudio "svaki oblik terorizma i ekstremizma, bez obzira na to odakle potiče, i pozvao Asada da učini sve kako bi se obezbedilo puno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, kao i zaštita civila i pristup humanitarnoj pomoći".

Rimokatolički poglavar rekao je danas vernicima, okupljenim na molitvi Anđeoskog pozdravljenja, da oseća veliku bliskost sa sirijskim narodom, posebno sa stanovništvom Alepa.

On je pozvao sve strane u sirijskom sukobu "da izaberu mir i civilizovani put za izlazak iz krize i odbace nasilje i destrukciju".

XS
SM
MD
LG