Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Umro Esad Arnautalić, jedan od osnivača sarajevske pop-rock škole


Esad Aranutalić je bio jedan od osnivača legendarne sarajevske grupe Indexi

Muzičar, kompozitor i dirigent maestro Esad Arnautalić preminuo je sinoć u Sarajevu.

Arnautalić je bio najpoznatiji kao jedan od osnivača najpopularnije sarajevske i jedne od najpopularnijih jugoslavenskih pop-rock grupa Indexa.

Sarajevski muzičar preminuo je sinoć nakon duge i teške bolesti.

Sa Esadom Arnautalićem započela je faza pop i rock muzike.

To je čovjek koji je utemeljio festivale "Vaš šlager sezone", "Mali šlager", "Prvi aplauz" i "Dječiji šlager", koji je autor evropskog evergreena "Kud plovi ovaj brod" koji je 1970. godine pjevan na Opatijskom festivalu.

Esad Arnautalić je dirigovao na tri takmičenja za pjesmu Evrovizije.

On je okupio muzičare kakve BiH nikada više neće okupiti na jednom projektu koji se zove "Muzika raspoloženja".

Autor je značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove "Miris dunja", "Ovo malo duše", "Azra" i "Savršeni krug".

Arnautalić je rođen 28. februara 1939. u Sarajevu. Početkom 1960-ih počinje raditi na Radiju Sarajevo kao muzički urednik i producent i postaje jedan od ključnih muzičkih stručnjaka koji su svojim zahtjevima da se lokalni mladi autori počnu baviti autentičnim autorskim stvaralaštvom, umjesto tadašnjeg uobičajenog kopiranja i prepjeva svjetskih pop hitova, širom otvorili vrata prvoj generaciji buduće sarajevske pop škole, među kojima su Indexi postali pioniri i njeni rodonačelnici.

Dobitnik je nagrade Davorin za životno djelo.

XS
SM
MD
LG