Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stoltenberg: Srbija izvoznik bezbednosti, NATO poštuje njenu neutralnost


Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg, Brisel

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas u Briselu da NATO u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije, a premijer Aleksandar Vučić da će Srbija, kao vojno neutralna zemlja, nastojati da ima što bolje odnose sa tim vojnim savezom.

Posle razgovora u sedištu NATO, Stoltenberg je izrazio žaljenje "zbog civilnih žrtava prilikom NATO vazdušne kampanje 1999", ali je napomenuo da je NATO to učinio da bi zaštitio civile. "Možemo se sećati prošlosti ali treba misliti na budućnost", dodao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao da je Srbija u srcu Balkana i Evrope i da doprinosi regionalnoj međunarodnoj stabilnosti, podvukavši da NATO u potpunosti poštuje njenu vojnu neutralnost.

On je istakao da je Srbija "izvoznik stabilnosti" a posebno je pozdravio reforme koje Srbija sprovodi i rekao da je imrpesioniran snagom srpske privrede i njenim rastom.

Stoltenberg je dodao da pozdravlja Vučićev doprinos dijalogu Beograda i Prištine, istakao je "uzorno ponašanje" Srbije u migrantskoj krizi i ukazao na to da Srbija učestvuje u mirovnim operacijama na Kipru, u Libanu i Africi.

Vučić je podvukao da Srbija želi što bolju saradnju sa NATO iako je vojno neutralna zemlja objasnivši da je Srbija okružena zemljama članicama NATO i da zato mora imati dobru saradnju sa tim vojnim savezom.

Premijer Srbije je izjavio da je sa Savetom NATO razgovarao o saradnji u sklopu Partnerstva za mir i ukidanju nadzora u "donjem sloju vazdušnog prostora iznad Kosova", pošto je ranije već usaglašeno s Kforom da se praktično ukloni zaštita zone kopnene bezbednosti.

Vučić je objasnio da će o tome razgovarati stručnjaci Srbije i NATO i izrazio uverenje da će se doći do povoljnog rešenja.

On je naveo da je u odvojenom razgovoru s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i ambasadorima članica NATO i kandidata za članstvo Crnom Gorom, bilo reči i o saradnji u borbi protiv terorizma, o učešću u mirovnim operacijama, o raznim vrstama obuke.

Aleksandar Vučić je dodao da je zatražio je da NATO pomogne vlastima Srbije u uklanjanju mina, posebno na Kopaoniku i drugde, jer su dva pripadnika Vojske Srbije poginula u tim operacijama.

XS
SM
MD
LG