Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zemljotres na Novom Zelandu, bez štete i cunamija


Zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale pogodio je danas Novi Zeland, a nema izveštaja o izazvanoj šteti ili cunamiju.

Geološki institut SAD je saopštio da je epicentar bio na 45 kilometara jugoistočno od grada Blenhajma, na dubini od deset kilometara, prenosi Tas s.

Spasilačke službe Novog Zelanda uz pomoć broda i helikoptera mobilisane su i danas bi trebalo da počne evakuacija hiljadu turista blokiranih u području koje u nedelju pogodio zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, u kojem su dve osobe poginule i pričinjene su velike štete.

Brod novozelandske mornarice isplovio je iz Oklenda i trebalo bi u sredu ujutro po lokalnom vremenu da stigne u Kaikouru, region Južnog ostrva, kako bi evakuisao 500 turista, prenosi Hina.

Jaki odroni koje je izazvao potres presekli su putne pravce i pruge do grada Kaikoura, gde su se sklonile stotine unesrećenih. Tu se zateklo između 600 i 1000 turista, uglavnom stranaca koji su došli da posmatraju kitove.

U evakuacijama će učestvovati i četiri vojna helikoptera, avion "Herkules C-103" koji će iz vazduha ispuštati pomoć gradu, kao i pedesetak civilnih helikoptera.

XS
SM
MD
LG