Dostupni linkovi

UNICEF: Gotovo 300 milijuna djece udiše zagađeni zrak


UNICEF, logo
UNICEF, logo

Blizu 300 milijuna djece u svijetu živi na mjestima gdje je zrak toliko zagađen da kod njih može izazvati ozbiljne fizičke probleme, uključujući mogućnost ugrožavanja razvoja njihovog mozga.

Gotovo svako sedmo dijete u svijetu udiše vanjski zrak koji je najmanje šest puta zagađeniji u odnosu na nivo koji propisuju međunarodni standardi, pokazala je studija agencije UN za djecu, UNICEF-a, koji je zagađenost zraka prozvao glavnim faktorom dječjeg mortaliteta.

Izvještaj UNICEF-a je objavljen tjedan dana prije godišnjih pregovora UN-a o klimatskim promjenama, koji će se održati u Maroku između 7. i 18. novembra.

Agencija koja promovira prava i dobrobiti djece, traži od svjetskih lidera poduzimanje hitne mjere za smanjenje zagađenosti zraka u svojim zemljama.

"Zagađenost zraka je značajan faktor koji svake godine doprinosi smrti blizu 600.000 djece mlađe od pet godina i ugrožava živote i budućnost još milijunima djece svaki dan", izjavio je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

UNICEF ukazuje da satelitski snimci potvrđuju da blizu dvije milijarde djece u svijetu živi na područjima gdje zagađenje vanjskog zraka premašuje minimalni sigurnosni nivo kvaliteta zraka koji propisuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

XS
SM
MD
LG