Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Transparentnost Srbija: Objaviti ko su sve savetnici u Vladi


Premijer Aleksandar Vučić i ministri Vlade Srbije

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da bi Vlada Srbije trebalo da objavi ko je sve zaposlen kao savetnik predsednika i potpredsednika Vlade, kao i kakva su mu ovlašćenja, kako bi se sprečile razne vrste prevara.

TS podseća da mnoga bitna pitanja u vezi sa radom savetnika uopšte nisu zakonski uređena, uključujući i eventualni sukob interesa jer oni nemaju ni svojstvo javnih funkcionera, ni status državnih službenika, zbog čega bi Vlada trebalo da donese akte kojima bi rad savetnika bio preciziran.

Kako TS navodi, povod za takav apel je slučaj čoveka, koji je predstavljajući se kao savetnik u kabinetu premijera Srbije, uzeo 33.000 evra mita da bi sprečio hapšenje.

"Ovaj slučaj ukazuje da građani i dalje misle da preko veza u izvršnoj vlasti mogu da utiču na rad policije i tužilaštva, a takve prevare ne bi bile moguće ili bi bile manje verovatne kada bi građani mogli da provere ko sve savetuje predsednika i potpredsednike Vlade i kakva zaduženja i ovlašćenja ima", navodi se u saopštenju TS.

TS navodi i da je nekoliko puta od Vlade pokušala da dobije informacije o tome ko su sve savetnici i po kojem pravnom osnovu, ali ni jednom nije dobila odgovor.

XS
SM
MD
LG