Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izraelski lideri izrazili su žaljenje zbog smrti bivšeg predsednika Izraela Šimona Peresa, koji je rano jutros preminuo dve nedelje nakon što je pretrpeo jak moždani udar.

Premijer Benjamin Netnjahu izrazio je "duboku žalost zbog smrti čoveka koga je volela nacija".

"Šimon je posvetio svoj život nezavisnosti nacije. Za sedam godina kao predsednik Izraela učinio je mnogo da ujedini narod i narod je uzvratio velikom ljubavlju. Nema mnogo ljudi u našoj istoriji koji su toliko doprineli državi Izrael i narodu Izraela", rekao je Netanjahu.

Netanjahu je rekao da je Peresa upoznao pre 40 godina na grobu svog brata Jonija koji je poginuo u oslobadjanju talaca u Entebeu u Ugandi i da nikada neće zaboraviti Peresov topao odnos prema njemu, njegovim roditeljima i bratu u trenutku njihovog gubitka.

Predsednik Ruven Rivlin, koji je prekinuo posetu Ukrajini da se vrati u Izrael zbog Peresove smrti, izrazio je duboku žalost rekavši da se Peres uselio u Izrael iz istočne Evrope kao dečak i "od tada nikada nije prestao da radi za dobro cionističkog pokreta, za Izrael i narod Izraela".

"Nema poglavlja u istoriji države Izrael u kojoj Šimon nije pisao ili igrao ulogu. Kao pojedinac on je nosio čitavu naciju na krilima imaginacije, na krilima vizije. On je bio simbol velikog duha ovog naroda", rekao je Rivlin, naglasivši da je ovo tužan dan i za narod i za zemlju jer je preminuo čovek kome je "duh nade i mira bio put i težnja".

Predsednik Kneseta Juli Edelštajn rekao je da se Izrael oprađta od "čoveka koji je video sve, učestvovao u svemu, oblikovao sve".

"Peres je priča jevrejskog naroda i države: kao sin porodice preživelih u holokaustu, ole (imigrant) farmer,čovek bezbednosti i državnik," rekao je Edelštajn.

Čuveni izraelski pisac Amos Oz rekao je da je Šimon "imao je vrlo redak ljudski kvalitet - Sposobost za promenu".

"Kada sam ga sreo ranih 70-tih godina u mojim očima je bio banalan jastreb, podržavao jevrejske naseljenike, bio je onaj koji voli nasljenike, čovek bezbednosti, što više zemlje to bolje, što više moći to bolje. On se promenio pred mojim očima u entuzijastu i tvrdoglvog čoveka koji veruje u izraelsko-paelstinski mir i izraelsko arapski mir", rekao je.

Palestinska ekstremistička organizacija Hamas izrazila je danas radost zbog smrti bivšeg predsednika Izraela Šimona Peresa.

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je agenciji Asošiejtid pres da je "palestinski narod vrlo srećan zbog smrti tog zločinca koji je izazvao prolivanje njegove krvi".

"Šimon Peres je poslednji od izraelskih zvaničnika koji su osnovali okupaciju i njegova smrt je kraj faze u istoriji te okupacije i početak nove faze slabosti", dodao je on.

Hamas se u svojoj povelji zalaže za uništenje Izraela.

Hamas od 2007. godine vlada pojasom Gaze, nakon pobede nad snagama lojalnim rivalskom, sekularnom Fatahu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Abas je na svom Tviter nalogu napisao da je smrt Peresa "težak gubitak za čovečanstvo i mir u regionu", preneli su izraelski mediji.

XS
SM
MD
LG