Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonija: Sud poništio presudu bivšem premijeru Bučkovskom


Vlado Bučkovski

Vrhovni sud Makedonije poništio je presudu bivšem makedonskom premijeru Vladi Bučkovskom, kojom ga je Apelacioni sud osudio na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog umiješanosti u kupovinu i prodaju polovnih dijelova za tenkove, čime je država oštećena za 2,5 miliona evra.

Vrhovni sud poništio je i presudu bivšem načelniku Generalštaba makedonske vojske iz 2001. godine Metodiju Stambolijskom i još dvojici zvaničnika Ministarstva odbrane, te direktoru skopskog Metalskog zavoda "Tito-FOP" Mitretu Petreskom, koji su osuđeni za isto krivično djelo.

"Predmet se vraća na ponovno suđenje pred prvostepenim sudom", navedeno je u obavještenju koje je Vrhovni sud dostavio Osnovnom sudu u Skoplju.

Prema saopštenju objavljenom na veb-stranici Osnovnog suda, žalba Osnovnog javnog tužilaštva odbacuje se kao neosnovana, a žalbe optuženih djelimično se usvajaju.

Osnovni sud u Skoplju izrekao je Bučkovskom zatvorsku kaznu u trajanju od tri i po godine, ali je Apelacioni sud 2004. godine tu kaznu smanjio na dvije godine.

Afera "Dijelovi za tenkove" dogodila se 2001. godine, kada je Bučkovski bio ministar odbrane, u vrijeme sukoba sa albanskim pobunjenicima, a optužen je da je naručio preveliku količinu rezervnih dijelova za tenkove "T-55" i da je na tome profitirao.

XS
SM
MD
LG