Dostupni linkovi

Obama imenovao prvog američkog ambasadora na Kubi nakon 50 godina


Zastava Kube i Sjedinjenih Američkih Država

Predsjednik Barack Obama imenovao je karijernog diplomatu Jeffreyija DeLaurentisa za prvog američkog ambasadora na Kubi u više od pet desetljeća otvarajući put žestokoj borbi u postupku parlamentarne potvrde s republikancima na Kongresu koji se protive otvaranju tom otoku kojim vladaju komunisti.

Imenovanje DeLaurentisa, glavnog diplomata u američkoj ambasadi u Havani od obnove diplomatskih odnosa prošle godine, označilo je novi Obamin potez koji pokazuje da želi ići što je dalje moguće u normaliziranju veza s bivšim hladnoratovskim neprijateljem prije nego što mu završi mandat u januaru.

Nominaciju mora odobriti Senat koji je pod kontrolom republikanaca, što se smatra teškom misijom posebno u godini predsjedničkih izbora i s obzirom na očekivan snažni otpor kubansko-američkih senatora među kojima su i Marco Rubio s Floride i Ted Cruz iz Texasa.

Rubio je u saopćenju već osudio inicijativu Obame na propast u domu kojem jedan senator ima ovlasti zaustaviti nominaciju i tako odgoditi glasanje Senata o kandidatu.

U saopćenju Obama je pohvalio DeLaurentisa za njegovu vodeću ulogu u procesu normalizacije odnosa.

XS
SM
MD
LG