Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oland: Raseliti izbegličko naselje u Kaleu


U migrantskom kampu "Džungla" trenutno se nalazi više hiljada migranata

Francuski predsednik Fransoa Oland boravi u poseti Kaleu, nakon obećanja da će zatvoriti migrantski kamp "Džungla" u kojem se trenutno nalazi više hiljada migranata.

Oland će se tokom posete ovom lučkom gradu sastati sa policijom, lokalnim političarima, preduzetnicima i predstavnicima civilnog društva ali nije najavljena njegova poseta samom kampu.

Olandova poseta je usledila nekoliko dana nakon što je njegov konzervativni prethodnik Sarkozi, koji se nada povratku na predsedničko mesto, istakao problem migranata kao ključni deo njegove kampanje, prenosi AFP.

Kamp "Džungla" je postala kritična tačka u odnosima između Francuske i Britanije.

Većina migranata želi iz Francuske da pređe u Veliku Britaniju a Oland poziva britanske vlasti "da preuzmu svoj deo učešća u rešavanju svetske migrantske krize".

Pitanje migracija nije imalo veliki značaj tokom Olandovog četvorogodišnjeg mandata ali je bio primoran od strane desničara Sarkozija i Marin Le Pen da iskaže jasan stav o ovom pitanju.

Pod pritiskom desničara, Oland je u subotu obećao da će pojačati borbu protiv ilegalnih migracija i da će u potpunosti raseliti kamp "Džungla".

Njegova vlada je precizirala da će se to desiti "pre zime", navodi AFP.

Planovi za raseljavanje migranata je izazvalo kontroverze i sukobe a lokalno stanovništvo insistira na najavi na kojim lokacijama planiraju otvaranje novih kampova.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava oštro kritikuju teškoće i opasnosti sa kojima se suočava 10.000 migranata koji žive u Džungli, zaključno sa 14-godišnjim dečakom koji je ubijen prošle nedelje u pokušaju da uđe u kamion kojim je hteo da pređe u Veliku Britaniju.

XS
SM
MD
LG